Mikro İhracat

Ticaret yapan her müşterimizin öncelikli amacı yurt dışına açılmaktır. Mikro ihracat bu noktada büyük ya da küçük firmaların yurt dışına açılabilmesini sağlayan kolay bir ihracat modelidir. Mikro ihracat yapan firmalar, birkaç kolilik küçük ürünü bile yurt dışına satabilir. Özellikle e ticaret yapan firmalar mikro ihracatla ilgilenirler.

Mikro İhracat nedir?

Mikro ihracat 300 kg’dan az,15 bin Euro’dan düşük olan yurt dışı satışlarını kapsayan bir ticaret modelidir. 15.000 Euro tek seferde yapılan bir tutardır. Mikro ihracatta belirli bir dönem içerisindeki toplam tutarın önemi yoktur, yapılan tek seferlik bir satışın 15 bin Euro’dan az olması gerekir. Mikro ihracat limitleri tutarla sınırlı değildir. Mikro ihracatı yapılacak gönderilerin ağırlığı da oldukça önemlidir. Buna göre bir ihracatın mikro olması için, yapılan satıştaki ürünlerin ağırlığının 300 kilogramdan az olması gerekir. 

Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

Mikro ihracat belli bir kg ve fiyata göre yapılan sınırlı bir ihracat modeli olduğu için, sınırlara dikkat edilmelidir. 300 kg az ve 15.000 eurodan düşük olmamalıdır.  İhracatçılar vergi mükellefi olmalıdır. Bir kişi ya da kurumun vergi mükellefi olması ticaret yapmasını yasal olarak engelleyen bir durum olmadığını gösterir. Bunun için de şirket olmak gerekir. Şirketin büyüklüğü önemli değildir. Yani anonim şirketler ve limited şirketlerinin yanı sıra, şahıs şirketleri de mikro ihracattan faydalanabilir.

Mikro ihracat beyannameli (klasik) ihracata göre çok daha pratiktir ve süreç kısa sürede tamamlanır. Mikro ihracatta herhangi bir gümrük müşaviri ile iletişime geçmeye gerek yoktur. Şirket olmanız, ihracatçılar birliğine ya da gümrük odasına kaydınızın bulunması yeterlidir.

Mikro ihracat için ETGB Formu (havayolu ve karayolu ile posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen/giden eşyanın gümrük işlemlerinde kullanılan ve gümrük beyanına ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü, kağıt çıktı aranmayan bir uygulamadır), e arşiv fatura (ihracata konu olan ürünlerin orijinal faturası) ve Invoice (ihracata konu olan ürünlerin orijinal faturasının İNGİLİZCESİ) gerekmektedir. ETGB formu için, ETGB hazırlama ve düzenleme yetkisi olan uluslararası taşıma yapan kargo ve lojistik firmaları ile iletişime geçmek yeterlidir. Sonrasında ise vergi iadesi ile ilgili işlemler yapılarak süreç tamamlanır